ÖKO hírek

öko


 

 

Környezetvédelmi nap

Az 5.a és 5.b osztály egy kellemes délutánt töltött a szomszédos Pródon, ahol a Zöld Kör aktivistái környezetvédelmi napot tartottak a Keleti főcsatorna Egyesület kezdeményezésére. A gyerekek    előadást hallgattak a komposztálás előnyeiről, valamint a lomb és egyéb hulladék égetésének veszélyeiről. Majd játékos formában adhattak számot arról, hogy mit tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről. Végül a Pródi halomhoz sétáltak, s útközben ügyesen felkapkodták a mások által felelőtlenül eldobált szemetet. A halomra fel-leszaladgálás után kissé megpihenve, a kunhalmokról tudtak meg érdekes információkat. Ez a délután alkalmat adott arra is, hogy a két osztályban tanuló diákok még jobban megismerjék egymást.

„Mozdulj a klímáért!” felhívás

Október 14 és 18 között csatlakozott iskolánk az Éghajlatvédelmi Szövetség „Mozdulj a klímáért!” felhívásához. Ennek keretén belül felmértük, hogy iskolánk tanulói és dolgozói közül hányan járnak az iskolába autó nélkül, s a 7.b, 6.b, 5.a és a 4.c osztály tanulói bizonyultak a leginkább környezettudatosnak a közlekedés terén.

Az 1-2. évfolyam tanulói a kis iskolában, az 5. osztályosok pedig a sportcsarnokunk mögötti területen ültettek el összesen három őshonos gyümölcsfát, amelyet a Zöld Kör ajánlott fel. Az 5.a osztályosok a Bocskai park öreg gesztenyefájával, az 5.b -sek pedig egy termetes akácfájával alkottak élőképet s kipróbálták, milyen jó érzés egy fát megölelni.

A 2. évfolyam tanulói kirándulásuk alkalmával Budapesten a Városliget fái közül választottak ki néhányat és kötöttek velük életre szóló barátságot.

Állatok világnapja

Az Állatok világnapjára szorgosan készülődtek diákjaink. A 4. a osztály tanulói az ökofalra figyelemfelhívó plakátot készítettek és lerajzolták kedvenc állataikat is. Az alsó tagozatosok és pár felsős tanuló technika órán és otthon újrahasznosított hulladékból ötletes állatfigurákat varázsoltak, amiből kiállítást rendeztünk. Október 4-én, a reggeli gyülekező alatt az 5.b osztályos diákok ismertették az állatok világnapjának történelmi hátterét, majd Romhányi József vicces állatmeséivel csaltak mosolyt a még álmos arcokra. A nap folyamán az iskolarádióban is folytatták az állatokról szóló történetek mesélését. A 3.osztályos környezetvédelmi szakkörösök a Pacsi kutyamenhelyet keresték fel. A szomorú sorsú kutyák mindennapjait szerető odafigyelésükkel és nagylelkű felajánlásaikkal színesítették. A programsorozat zárásaként a  legötletesebb és legkörnyezettudatosabb állatfigurák készítői jutalomban részesültek.

MENŐ MENZA AKCIÓ NAP ÉS GYERMEKNAP

Június 4-én a már rendhagyó, a diákönkormányzat által szervezett gyermeknap sportos ,játékos programjait  összekötöttük a  Menő menza pályázat keretében megvalósuló  akció nappal.

O. Szabó István, Jászai-Mari díjas színművész egy tréfás hangulatú vers előadásával adta meg a nap alaphangulatát, majd a bemelegítő zenés gimnasztika a még ébredező diákokat is megmozgatta. Ezután a gyerekek és a pedagógusok is forgószínpadszerű foglalkozásokon bővíthették tudásukat az egészséges táplálkozással, a helyes fogápolással, a gyógynövényekkel kapcsolatban. Nagyon népszerű volt Molnár Sándor szenior ironman előadása és az egészségfejlesztő iroda munkatársainak érzékenyítő játékai is. Nem csak kóstolhatták az egészséges biokertészetből származó zöldségféléket, és a helyi termelői mézet, hanem szüleikkel együtt salátakészítő versenyen is részt vehettek a vállalkozó kedvű diákok. A gyermeknapi újszerű Bombios elnevezésű sportjáték rendkívül népszerű volt a felső tagozatosok körében, az alsósok pedig kedvükre ugrálhattak a trambulinokon és ugrálóvárakban. Zárásként apró egészséges ajándékokat nyertek azok, akik az egészség totót helyesen töltötték ki, majd sor került a salátakésztő  verseny eredményhirdetésére is.

A dietetikusból és  táplálkozási tanácsadókból álló zsűri szerint a 4. c osztály salátája volt a legegészségesebb.   2. helyen a 7.b, a 3. helyen pedig a 2.b osztály által készített saláta végzett. 

Vitamin Vetélkedő

Május 20-án délután került lebonyolításra az „EFOP-1.8.5-17 Menő menza a Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskolában” c. projekt kapcsán a Vitamin Vetélkedő elnevezésű egészséges táplálkozással kapcsolatos vetélkedő döntője. A három fordulós vetélkedő első fordulójában a diákok totót töltöttek ki, illetve találós kérdésekre válaszoltak, míg a 2. fordulóban egy választott vitaminról készítettek szebbnél szebb plakátokat. A legjobban teljesítő csapatok kaptak meghívást a döntőre, ahol két kategóriában (3-4. osztályosok és az 5-6. osztályosok) személyesen mérhették össze tudásukat játékos feladatok formájában. A döntőn 4-4 csapat vett részt, az alábbi eredménnyel:

3-4. osztályosok: 1. helyezett: Gyümi csapat – 3.c (Siket Dorina, Csapó Bea, Seres László), 2. helyezett holtversenyben az Öko3 csapat – 3.c (Csóka Mira, Szendrei László, Szabó Lili) és a Dinnyék csapat – 3.a (Venter Dávid, Kovács Ákos, Kotroczó Benedek)

5-6. osztályosok: 1. helyezett: az Étel Energiák csapat – 6.a (Gellén Viktória, Nagy Anikó, Szegedi Rebeka), 2. helyezett: a Tunyák csapat – 6.a (Nagy Nikolett, Mezei Lotti, Fábián Hanna Zsófia), 3. helyezett: a BNB csapat – 6.b (Lécz Nikolett, Bodai Boglárka Fanni, Jenei Boglárka)

Mindannyian 1 vagy kétnapos tokaji, illetve zempléni ökotúrán vagy őszi darulesen vehetnek részt helyezéstől függően.

Megújult iskolánkban az Öko- és Boldog iskola fal. 

 

Hulladékkal okosan

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a „ Hulladékkal okosan – szemléletformáló programsorozat megvalósítása” című projektje keretében megvalósuló vetélkedőn iskolánk 6.a osztályos tanulói: Fekete Mirella, Gellén Viktória és Szirányi Csenge III. helyezést értek el.
Gratulálunk!

A FENNTARTHATÓSÁGI HÉT alkalmából számos programon vehettek rész tanulóink.

Az alsó tagozatosok kilátogattak a Hajdúsági Regionális Hulladéklerakóés Kezelő Telepre, ahol megfigyelhették, hogy mi történik a hulladékkal. A hét folyamán alkalmuk volt a Zöld Kör ökojátszóházában is gazdagítani a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteiket.

A Kuckó művésztanya Tiszta színes világ címmel egy öko- mesedarabot mutatott be az 1. és a 2.osztályosok nagy örömére.

Részt vettünk a Teszedd országos szemétszedő akción. Az alsósok (4.a) a volt Csónakázó-tó környékét, a felsősök (7.b) a Tócó-völgyet tisztították meg a mások felelőtlenül eldobott szemetétől.

 Hagyományainkhoz híven a VÍZ VILÁGNAPJA most is témanap volt iskolánkban. Délelőtt minden tanóra az éltető vízről szólt. Délután a felső tagozatos diákok Diószeginé Kollár Enikő és Nagy Mária tanárnők segítségével forgószínpad-szerű, játékos, interaktív foglalkozásokat tartottak a 3-4. évfolyam tanulói számára.

A 6.a és a 3-4. osztály tanulói gondoskodtak arról, hogy az ÖKOFAL se maradjon szárazon.

Iskolánk tanulói, nevelői ezúttal a víz kémiai képletét, a H2O-t jelenítették meg élőképben, kékbe öltözve.

A Menő Menza pályázat keretében iskolánk diákjai, szülei egészséges adventi süteményeket sütöttek.

Az elkészült finomságokat Dr. Szebeni Erzsébet dietetikus és Kicsiny Ágnes egészségfejlesztő zsűrizte. Az értékelés során kiemelték, hogy az egészséges táplálkozás alatt nem a glutén-, tej- illetve cukormentes táplálkozást kell értenünk, hanem a fehér liszt, cukor mértékletes fogyasztását, illetve azok kiváltását a szervezetre kedvezőbb hatást gyakorló teljes kiőrlésű liszttel, mézzel, nádcukorral. Pozitívumként emelték ki azt, hogy a süteményeket sokan gyümölcsökkel, olajos magvakkal, zöldségekkel tették finomabbá és egészségesebbé.

A legjobbnak bizonyult sütemények készítői:

1-2.évfolyamon:

I.      2. c osztály
II.     2. a osztály
III.    
1. b osztály

 3-8. évfolyamon:

I.      Jenei Boglárka 6. b
II.    Forgács Jázmin, Kiss Zsanett és Urbán Rebeka 7. b
III.  Dobó Csaba 7. b

Iskolánk 8.a osztályos tanulójának, Posta Klaudiának, az “Erdők, mezők vadvilága” rajzpályázatra készített alkotása.

A Zöld Kör természetismereti szakkörén a baglyok életével és a bagolyköpettel ismerkedtek meg a 6. b osztály tanulói. 

ZöldOkos Kupa környezetvédelmi versenyre jelentkeztek iskolánk 8.b osztályos tanulói. 

 


 A Zöld Kör által hírdetett “Válogatós vagyok” hulladékgazdálkodási vetélkedőre benevezett iskolánk 5. és 6. évfolyamából több csapat. 


Február 2. A vizek élőhelyek napja

FEBRUÁR 2- vizes élőhelyek napja


 

Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja

Tisza emléknapja totó

 


 

Iskolánk pedagógusai részt vettek a Zöld Kör által szervezett workshopos rendezvényen

Madárkalács kihelyezése az iskolaudvaron 

Madárkalács készítés 


A mediterrán tájakon a gekkóval…


A Középkerti Általános Iskola által szervezett Természet-és környezetvédelmi verseny megyei megmérettetésén iskolánk mind a három csapata dobogós helyen végzett.

I. helyezett: Pálóczi Petra 8.a, Nagy Kitti 8.b, Kiss Mónika 8. b
II. helyezett: Győri Gréta, Kathi Réka, Posta Klaudia 7.a osztályos tanulók
III. helyezett: Bugár Dóra, Elek Lilla, Bereczki Aliz 8. b osztályos tanulók

 image(1)

image

image(2)


1. foglalkozás: Állatok világnapja

    

EGÉSZSÉGKLUB PROGRAMTERVEZETE 

 

2. foglalkozás: Gyerekjóga

      

Perselygyűjtés a “Karácsonyi szeretet akció” jegyében

3. foglalkozás: Pilates gyerekeknek

         

Mentőállomáson az elsősegélynyújtó szakkör tagjai. 

    

Éles bevetésen az elsősegélynyújtók. 

Csapatépítő tréningen az elsősegélynyújtó versenyre készülő diákok. 

   

Műsebes szituációs feladatokkal készülnek a területi elsősegélynyújtási versenyre iskolánk diákjai. 

       

Játékok, könyvek gyűjtése a Vöröskereszt részére 

  

Vöröskereszt története

 

Jógamatracok 

Tanulói plakátok készítése a február 26-ai iskolai véradáshoz. 

   

Az elsősegélynyújtó szakkör tagjai készülnek a területi elsősegélynyújtó versenyre (totó kitöltés, sebellátás)…  

      

     

Kortársképzés

 

Megérkeztek az új jógamatracok! 

      

Egészségnap-Elsősegély bemutató

     

Jónak lenni jó! 

      

Karácsonyi cipősdoboz akció-“Jónak lenni jó” 

 

Az Accor csoport felajánlásából vásárolt eszközök

   

EBTANODA Mikulás csalogató kutyás bemutatója

  
 


Link a slideplayer diákhoz:

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ

 

„Ökoiskola” címmel büszkélkedhet iskolánk

Iskolánk környezeti nevelési tevékenységét „Ökoiskola” címmel ismerte el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).

Az ünnepélyes oklevélátadót 2016. december 10-én, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezték meg, amelyen Molnárné Hegedűs Ibolya képviselte intézményünket. A címet 2019. december 31-ig viselheti iskolánk, amit majd újabb pályázat keretében nyerhetünk el. Ezzel a programmal bekapcsolódunk az ökoiskolák hálózatába, ami további lehetőséget nyújt tanulóink környezettudatos szemléletének formálásában. 
Köszönetünket fejezzük ki Molnárné Hegedűs Ibolya és Diószeginé Kollár Enikő tanárnőknek a sikeres pályázatért!

3

4

20170512_063400

 

papir2

 allatok_vilagnapja

euhull

ne_vasarolj_semmit_nap

1

Munkacsoport beszámoló 2016/2017.

beszámoló

víz